Taburcu Planı
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!!!!
1- İlk 15 gün sadece sıvı şeyler alınacak.
2- İlk 15 gün sıvılar tüketilirken yudum yudum alınacak. Pipet kullanılmayacak!!!
3- Hızlı veya çok miktarda sıvı almaktan kaçının.Bu durumda karnınızda çok şiddetli ağrı hissetmeniz normal. Sıvıların midenizden aşağı kaydığını hissetmeniz normaldir. Bu birkaç gün daha devam edebilir.
4- Katı gıdaya geçişiniz mutlaka diyetisyenimizin kontrolünde olmalıdır.
5- Parol Şurup ağrı kesici olarak kullanabilirsiniz. Kutu bitene kadar Günde üç defa alabilirsiniz.
6-Antepsin Şurup midenizdeki yaranın iyileşmesine yardımcı olacaktır. Kutu bitene kadar günde 3 defa alabilirsiniz
7- Antepsin Şurup bittikten sonra Pulcet 40 mg başlayabilirsiniz. Üç ay süreyle bu ilacı günde 1 kere kullanabilirsiniz.
8-Oksapar 4000(Clexan 0,4 cc) sizi pıhtılaşmadan korumak amacıyla verilmiştir. Hergün günde bir kere yapmanız gerekmektedir.
9-Taburcu olduktan 1 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Kahverengi bantları 1 hafta sonra beyaz bandı ise bir gün sonra çıkartabilirsiniz. Dikişleriniz kendi eriyecektir aldırmanıza gerek yoktur.
10- Ameliyatın ilk dönemlerinde yağdan daha çok kastan daha az kaybetmeniz için protein alımınıza özellikle dikkat etmelisiniz. Protein tozlarından yardım almanız sizin için iyi olacaktır.
11- Varis çoraplarınızı 3 gün daha giyiniz. Evdeyken akşam yatarken çıkartıp sabah kalktığınızda tekrar giymeniz gerekmektedir.
12- Dışarı çıkıp yürüyüş yapmanızda sakınca yoktur. Kendinizi yormaktan kaçının. Eskisi gibi su içemediğiniz için tansiyonunuz düşebilir. Eskisi kadar kalori alamadığınız için enerjiniz az olacaktır. Bunlar geçici bir durumdur. Bu sürede biraz daha dinlenmeniz bu durumu daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
13- Spor yapmaya en erken 3. Ayda başlayabilirsiniz. Daha erken başlamak size zarar verebilir.
14- İlk 18 ayda gebelik önermemekteyiz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bizimle iletişime geçiniz.
15- Saç dökülmesi görülebilir. Bu durum ameliyattan kaynaklı değil yaptığınız diyete bağlı vitamin ve mineral eksikliğinden görülmektedir. Unutmayalım ki bu geçici bir durumdur ve bu durumla karşılaştığınızda size önerebileceğimiz tedaviler vardır. Daha az görülmesini sağlamak amacıyla vitamin ve mineral takviyesi almanızı tavsiye ediyoruz.
16- Kilo vermeye bağlı olarak vücudunuzda sarkma görülebilir. Bunları azaltmak için 3. Aydan itibaren karın egzersizi yapabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ciddi sarkma problemleri de yaşamamak adına diyet ve sporu birlikte hayat tarzı haline getirmelisiniz.
17- Kontrolleriniz dışında tartıldığınızda ve özel dönemlerde (seyahat sonrası, kabız, regl veya ishalken) kilonuzda artış görebilirsiniz, bu durum normaldir. Sürekli aynı tartıda, sabah aç karnına tuvalete çıktıktan sonra ve yaklaşık 10 dakika hareket etmiş bir şekilde tartılmak size en doğru sonucu verecektir.
18- Öğünlerinizin saatlerini ve önerilen besinlerin yerini değiştirebilirsiniz. Her gün aynı öğünü aynı saatte tüketmeye çalışırsanız düzenli beslenme alışkanlığı kazanırsınız.
19- Diyet listenizde yazılan miktarlar kadar tüketmek zorunda değilsiniz; doygunluk hissi gelene kadar yiyebilirsiniz.
20-Bu dönemde çok iyi çiğneme ve yavaş yeme alışkanlığı edinmelisiniz, hızlı yemek yemek veya az çiğnemek mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
21- Asitli / gazlı içecekler, paketli ürünler ve hazır gıdalar tüketilmemeli, yemekler evde hazırlanmalıdır. Hazır besin tüketecekseniz, etiketlerini okumalısınız.
22-Pişirdiğiniz etli yemekleri ısıtıp tekrar tükettiğinizde kuruyan etler midenize rahatsızlık verebilir. Mümkünse öğünlük kadar yemek yapın.
23-Çay ve kahve tüketebilirsiniz fakat diüretik içecekler oldukları için vücuttan fazla su atımına neden olurlar, tercihiniz su olsun. Su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzu çubuk tarçın, nane, dilim portakal gibi aroma vericilerle tatlandırabilirsiniz. Fazlasını içebilseniz dahi tek seferde en fazla bir su bardağı su içiniz.
24- Her an bizimle iletişime geçebilirsiniz. Eğer sormak istediğiniz acil bir durum değilse mesajla bize ulaşırsanız size en kısa sürede geri dönüş yapacağız.
25- İçecekler oturur pozisyondayken içilmelidir. En az 20 dk uzanılmamalıdır.
KATI SIVI AYRIMI
Ameliyat sonrası mide hacminiz çok küçük olacağı için; katı ve sıvı besinleri aynı anda tüketirseniz vitaminler, proteinler ve sıvılar gibi besin öğelerini yeterince alamazsınız.
Katı ve sıvı besinler bir arada alındığında mide çok çabuk dolacağından kusma hissi ya da midede ağrı oluşur. Uzun vadede ise midenizin genişlemesine, sıvı besinlerin yapacağı basınç nedeniyle midenin hızlı boşalmasına ve çok çabuk açlık hissinin oluşmasına neden olur.
Bu nedenle; obezite cerrahisi sonrası püre döneminde başlayan ve ömür boyu dikkat etmeniz gereken "KATI-SIVI AYRIMI" kuralına uymalısınız.
Yemeklerden 30 dakika önce sıvı alımını bırakmalı
ve
yemek bittikten 30 dakika sonra sıvı alımına başlamalısınız.
Sıvı besinler; bardakla yudumlayarak içebileceğiniz besinlerdir (su, süt, ayran, çay vb…) ve katı besinler; kaşık, çatal, bıçak ile yenilebilen besinlerdir (köfte, balık, sebze yemeği vb...). Yoğurt hem sıvı hem katı besinlerle bir arada tüketilebilir. Yemeklerle aynı anda tüketilen sıvılar DUMPING SENDROMU yaşatabilir.
DUMPİNG SENDROMU KABIZLIK
Obezite cerrahisi sonrası yaşanan sorunlardan biri olan DUMPİNG SENDROMU; midenin hızlı boşalması anlamına gelen bir olaydır. Risksizdir ve korkulacak bir durum değildir. Yüksek karbonhidratlı, şeker oranı fazla olan besinlerin tüketildiği öğünlerden sonra oluşur. Yemek esnasında veya 2-3 saat sonra da hissedilebilir. Belirtileri; baş dönmesi, karın ağrısı, kusma, terleme, ishal, titreme, sersemlik hali, kalp çarpıntısı, tansiyon düşmesi, bulantı, halsizlik, kan şekerinin ani yükselmesi belirtileriyle oluşan bu durumda, sırt üstü uzanarak dinlenmek belirtilerin geçmesi için yeterlidir. Çok sık bu durumla karşılaşıyorsanız yediğiniz besinleri gözden geçirmelisiniz. Unlu ve şekerli gıdalardan uzak durmalı, az ve sık beslenmeli, su içiminizi arttırmalısınız.
KABIZLIK
Ameliyat sonrası özellikle ilk aylarda diyetinizin ani değişimi ve az lif alımı nedeniyle kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Eğer kabızlığınız 4 günü geçerse laksatif ilaç kullanabilirsiniz. Su içiminizi ve hareketinizi de arttırmalısınız.
İlk bir yıl ameliyattan önce var olan yanlış beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için en uygun zamandır. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmezseniz, ameliyat sizin için faydalı olmayacaktır. Örneğin her gün çikolata yiyen veya her gün asitli içecek tüketen biriyseniz bu zaafınızı yenmeye çalışın. 3. Aydan itibaren bu yiyecekleri tüketebilecek kadar normal bir mideniz olabilir, ara sıra bunları yemek size rahatsızlık vermeyebilir ancak diyetiniz dışında tükettiğiniz her besin günden güne cazipleşir. Birkaç yeme denemesinden zarar gelmez ancak, beyniniz gün geçtikçe fazlasını isteyecektir. Bu da kazandırmak istediğimiz sağlıklı beslenme alışkanlığına engel olur. Lütfen sağlığınız önceliğiniz olsun.
Takip planı:
- ay yapılacaklar: Tam kan sayımı,Üre,Kreatinin,Kalsiyum,Sodyum,Potasyum,Demir,Demir bağlama kapasitesi,B12, Folik asit, Magnezyum,TSH,Glukoz,Albumin, AST,ALT
- ayda bakılacaklar: Tam kan sayımı,Üre,Kreatinin,Kalsiyum,Sodyum,Potasyum,Demir,Demir bağlama kapasitesi,B12, Folik asit, Magnezyum,TSH,Glukoz,Albumin, AST,ALT,Vitamin D,Kolesterol
- yılda bakılacaklar: Tam kan sayımı, Üre, Kreatinin, Kalsiyum, Sodyum, Potasyum, Demir, Demir bağlama kapasitesi,B12, Folik asit, Magnezyum, TSH, Glukoz, Albumin, AST,ALT, Vitamin D, Kolesterol, Karın ultrasonu,Gastroskopi