Özofagus Kanserleri
ÖZOFAGUS KANSERLERİ
Aslında agresif değillerdir ama
- Geç şikayet oluşturduğu için
- Diğer organlarla yakın ilişkide olduğu için
- En dış katmanı olmadığı için yemek borusu duvarını aşarak kısa zamanda etraf dokulara yayıldığı için
- tıkayıcı şikayetler oluşturmadan önce hızla yayıldığı için saptandığında ileri bir hastalık olarak karşımıza çıkar.
Risk faktörleri
- İleri yaş
- Erkek cinsiyet
- Barret özofagus
- HPV virüsü
- Sigara alkol kullanımı
- Uzun süreli mide hapı kullanılması
Şikayet:
- Kilo kaybı
- Ağrılı yutma
- Yutmada zorluk
- Göğüs arkasında yanma hissi
Evreleme
- Evre I: Kanser hücreleri, yalnızca özefagus iç kısmının en üst tabakasında bulunur
- EvreII: Kanser, özefagusun derin tabakalarını tutar veya komşu lenf nodlarına yayılma vardır.
- Evre III: Kanser, özefagus duvarının derin kısımlarını istila etmiştir veya özefagus yanındaki lenf nodları veya dokulara yayılma göstermiştir.Vücudun diğer kısımlarına yayılma yoktur.
- Evre IV: Kanser vücudun diğer kısımlarına yayılmıştır. Özefagus kanseri, karaciğer, akciğerler, beyin ve kemikler dahil vücudun herhangi bir yerine yayılabilmektedir. Eğer kanser vücuda yayılmış ise bunu tespit etmek için bazı testler kullanılmaktadır
Tanı nasıl konur?
Bu tip şikayetleri olanlarda yapılacak bir Endoskopi ile öntanı konabilir. Patoloji ile tanı kesinleştirilir. Evreleme amaçlı Bilgisayarlı tomografi, Etraf dokularla ilişki açısından MR ve EndoUSG , Uzak metastaz açısından PET-CT çekilebilir. Buna hekimin hastanın hastalığına göre karar vermektedir.
Tedavi:
hastanın genel durumuna, tümörün yaygınlığına , yerleşimine ve büyüklüğüne bağlıdır. Hastanın yapılan değerlendirmeler sonucunda cerrah,onkolog, gastroenterolog ile birlikte karar vererek hastaya en uygun tedaviye kara verilmesi önemlidir. Hastalığın evresine ve hastanın durumuna göre cerrahi tedavi, önce onkolojik tedavi sonra cerrahi tedavi veya sadece onkolojik tedavi uygulanabilecek tedavi rejimleridir.
Hasta Takibinin Önemi: Özefagus kanserinin tedavi sonrasındaki takibi, olabilecek değişikliklerin teşhis edilerek tedavi edilmesi açısından önemlidir. Kontrol muayenelerini; fizik muayene, x-ray grafileri, laboratuvar testleri oluşturur.Hastalar, randevuları arasında herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşırlarsa bunu doktorlarına bildirirler. Bu hastaların takibinde en önemli sorun beslenme olmaktadır. Mamalarla bunu desteklemek gereken hastalar olabilmektedir.