Doç. Dr. Muhammed ÜÇÜNCÜ

Karaciğer Kanserleri

KARACİĞER KANSERLERİ

Karaciğer kanserlerine tüm kanserler içinde daha az rastlanır. Batı toplumlarında daha nadir rastlanan bir tümördür ve özellikle hepatit B infeksiyonunun yaygın olduğu Güneydoğu Asya ve Güney Afrika’da görülür. Karaciğer kanserleri çoğunlukla hepatosit adı verilen karaciğer hücrelerinden köken alırlar. Buna rağmen karaciğer de görülen kötü huylu kitleler daha çok vücudun diğer organlarından buraya sıçramaktadır. Bu durum hastanın hastalığını daha ileri bir evreye taşımakta ve hastanın doktoruna ve hastaya ek sorunlar getirmektedir. 

Risk faktörleri

  • Hepatit B ve C virüsü ile enfekte olanlar
  • Erkek cinsiyet
  • 60 yaş üstü olmak

Şikayet: 

  • Şişkinlik
  • Karnın sağ üst kısmında sırta vuran ağrı
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Ateş
  • Ciltte sararma, idrar renginde koyulaşma gibi sarılık bulguları 

Tanı nasıl konur?

Siroz ve hepatit taşıyıcısı olan hastalarda takip sırasında tanı konulabilir. Tanı koyabilmek için ilk adım doktor muayenesidir. Bu muayenede karın içindeki karaciğer, dalak gibi organlardaki büyümeler, asit adı verilen sıvı toplanması, cilt ve gözlerdeki sararma tespit edilir. Kan testlerinde alfa fetoprotein olarak adlandırılan maddenin yüksek olması karaciğer kanseri tanısını destekler. Karın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme karaciğerin görüntülenmesi ile tanı konulmasına yardımcı olur. Kesin tanı için görüntüleme yöntemleri eşliğinde karaciğerden ince bir iğne ile biyopsi alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Yapılan biyopsi sonucunda karaciğer kanseri tanısı konulursa hastalığın vücuttaki yaygınlığını anlamak ve uygulanacak tedavi yöntemine karar vermek için evreleme yapılması gereklidir. Evreleme bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yardımı ile yapılabileceği gibi bazen genel anestezi altında laparoskopi adı verilen girişim ile de yapılabilir.

Tedavi:

Karaciğer kanserlerinin asıl tedavisi cerrahidir. Sadece karaciğerde sınırlı olan kanserlerde, hastanın genel durumu ameliyat için uygunsa, hastalıklı karaciğer dokusu çıkartılarak cerrahi tedavi uygulanır. Hepatektomi adı verilen bu cerrahi girişim sırasında çıkartılacak karaciğer dokusunun miktarını kanserin büyüklüğü, sayısı ve yerleşim yeri belirler. Bu işlem sırasında geride kalacak karaciğer dokusunun da hastanın yaşamını devam ettirebilmesi için yeterli miktarda olması gereklidir. Karaciğerin kanser nedeniyle tümüyle çıkartılması gereken durumlarda sağlıklı bir vericiden karaciğer nakli de yapılabilir. 

Cerrahi tedavi haricinde cerrahiye uygun olmayan hastalarda veya cerrahi öncesi kitle küçültmek amacıyla kitleye radyolojik olarak onkolojik ajanların uygulandığı tedavi seçenekleri de vardır. Buna hastanın hekiminin karar vermesi gerekmektedir.  

Karaciğere Metastaz(Sıçrama)

Karaciğere bir çok dokudan kanserli organdan sıçrama olmaktadır. Hatta primer karaciğer tümörlerinden daha çok görüldüğü söylenebilir. Bu durumdaki hastalar onkologları ve cerrahları tarafından beraber yürütülen bir çalışma sonucunda değerlendirilmeli ve hastanın ilk  hastalığına, hastalığın karaciğeri ne kadar etkilediğine, hastanın onkolojik tedavilere verdiği cevaba , hastanın genel durumuna bakılarak karar verilmelidir.