Mide Kanserleri
MİDE KANSERLERİ
Mide kanseri hızlı seyreden ve yayılan bir kanser türüdür. Genellikle bir ülser şeklinde başlar. Mide kanseri çevre organ ve lenf bezlerini etkileyebilir. Direk komşulukla, lenfatik yolla, kan yoluyla ve karın içinde ekim yoluyla yayılabilir.
Risk faktörleri
- İleri yaş
- Erkek cinsiyet
- Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin yiyecekleri yiyenlerde mide kanseri gelişme riski artmaktadır. Diğer taraftan taze sebze meyvelerin yenilmesi, yüksek doz C vitamini alımı, sarımsak, yeşil çay bu hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.
- Kronik atrofik gastrit
- Sigara alkol kullanımı
Şikayet: Genellikle geç bulgu verir.
- Kilo kaybı
- Mide bölgesinde rahatsızlık hissi
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Midede dolgunluk hissi
- Kan tükürme
Evreleme
- Evre 0: Kanser midenin sadece iç tabakasında bulunur. Bu karsinoma in situ olarak tanımlanır.
- Evre I: Kanser mide duvarı yapıları arasındadır
- Evre II- III: Mide duvar yapılarının yanında mide lenf bezlerinde yayılma vardır.
- Evre IV: Kanser hücreleri 15’den fazla lenf bezine yayılmıştır veya Çevre dokulara veya uzak organlara yayılmıştır.
Tanı nasıl konur?
Bu tip şikayetleri olanlarda yapılacak bir Endoskopi ile öntanı konabilir. Patoloji ile tanı kesinleştirilir. Evreleme amaçlı Bilgisayarlı tomografi, Uzak metastaz açısından PET-CT çekilebilir. Buna hekimin hastanın hastalığına göre karar vermektedir.
Tedavi:
Hastanın genel durumuna, tümörün yaygınlığına , yerleşimine ve büyüklüğüne bağlıdır. Hastanın yapılan değerlendirmeler sonucunda cerrah, onkolog, gastroenterolog ile birlikte karar vererek hastaya en uygun tedaviye karar verilmesi önemlidir. Hastalığın evresine ve hastanın durumuna göre cerrahi tedavi, önce onkolojik tedavi sonra cerrahi tedavi veya sadece onkolojik tedavi uygulanabilecek tedavi rejimleridir.
Hasta Takibinin Önemi: Mide kanserinin tedavi sonrasındaki takibi, olabilecek değişikliklerin teşhis edilerek tedavi edilmesi açısından önemlidir. Kontrol muayenelerini; fizik muayene, x-ray grafileri, laboratuvar testleri oluşturur.Hastalar, randevuları arasında herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşırlarsa bunu doktorlarına bildirirler. Bu hastaların takibinde en önemli sorun beslenme olmaktadır. Mamalarla bunu desteklemek gereken hastalar olabilmektedir.