Doç. Dr. Muhammed ÜÇÜNCÜ

İnce Bağırsak Kanserleri

İNCE BAĞIRSAK KANSERLERİ

İnce bağırsağın tümörleri oldukça nadir görülür. Sindirim sistemi uzunluğunun % 75’ini, yüzey alanının ise %90’ını ince bağırsaklar teşkil ettiği halde tüm sindirim sistem tümörlerinin ancak %1’i ince bağırsaklardan kaynaklanır

Şikayet: Genellikle geç bulgu verir. 

  • Kilo kaybı
  • Aralıklı sırta vuran karın ağrısı
  • Tıkanma 

Tanı nasıl konur?

Hastalarda hiçbir belirti olmayabilir. Görülebilen belirtiler ise kanser olmayan hastalıklarda da görülebilen genel belirtilerdir. Bu nedenle bu belirtileri olan hastaların bir doktora başvurmaları gereklidir. Tanı amaçlı birtakım tetkikler yapılması gerekir:

  • İnce bağırsak kontrast ilaçlı filmleri: İnce bağırsakta ilaçla dolmayan boşluklar görülür.
  • Anjiografi: İnce bağırsak damarlarının anormal dağılımı, kontrastın zayıf birikimi ve tümör bölgesinden kontrast ilacın zayıf drenajı görülebilir. Anjiografi, karaciğer metastazlarını saptamada en duyarlı testtir.
  • Bilgisayarlı Tomografi: Tümöre ait kitle görülebilir.

Tedavi:

İnce bağırsağın iyi huylu tümörleri belirti verdiğinde veya bağırsak tıkanmasına neden olduğunda, bağırsağın o kısmının ameliyat ile çıkarılması ile tedavi edilirler. Kötü huylu tümörlerinde ise genellikle bölgesel lenf bezleri ile birlikte tümör bulunan ince bağırsak bölümünün geniş olarak ameliyat ile çıkarılması gerekir.

Hastalığın seyri ince bağırsağın kötü huylu tümörlerinde genel sağ kalım oranları kötüdür. En yüksek sağ kalım onikiparmak bağırsağı periampuller bölge tümörleri ile bildirilmiştir (5 yıllık sağkalım %30-40). Adenokarsinomlarda bu oran %20’den azdır.